Информиши се

На овој страници трудићемо се да објавимо све оно што буде актуелно а сматрамо да би требало да знате о томе шта је насиље, врстама насиља, коме се обратити и сл.

ШТА ЈЕ НАСИЉЕ

О насиљу говоримо када неко неког намерно повреди и учини да се осећа лоше. Значи, насиље је када неко повреди нечије тело или осећања.

Насиље може да се деси свакоме, и деци, али и одраслима. Ако се неки облик насиља веома често понавља истој особи, онда кажемо да је то злостављање.

Када је реч о насиљу над децом, оно може да буде насиље од стране одраслих, као и од стране саме деце. Када деца над другом децом врше насиље, то је вршњачко насиље.

Насиље или злостављање подразумева свако понашање или радњу учињену против воље, а које је угрожава: психички, физички, сексуални, економски живот или угрожава нечије спокојство.

ВРСТЕ НАСИЉА

Постоји више различих класификација насиља. По нашем мишљењу, следећа класификација обухвата најчешће облике насиља.

Физичко насиље је када неко повређује тело друге особе. То може бити: ударање, шутирање, гурање, дављење, чупање, затварање и закључавање, отимање и уништавање ствари…

Вербално насиље је када неко користи речи да би повредио нечија осећања. То може бити:

  • вређање (када неко некоме каже да је глуп, ружан, назива га ружним именима),
  • исмејавање (када се неко некоме руга због висине, тежине, порекла, оцена..),
  • омаловажавање (када неко некоме каже да не вреди, да га нико не воли…), када се неко окривљује за нешто што није урадио/ла, или му неко прети.

Социјално насиље се дешава када се неко искључује из групних активности, оговара, када се причају лажи о некој особи, или наговарају друге да се с том особом не друже.

Сексуално насиље се дешава када некога против његове/њене воље додирују по интимним деловима тела, упућују безобразне речи, показују безобразне слике, терају на сексуалне односе.

Електронско или е-насиље  је насиље путем електронских уређаја, нпр. путем мобилног телефона или интернета када неко, без дозволе, снима телефоном друге и то шаље даље, или их узнемирава позивима, СМС и е-маил порукама.

 

За они који желе да сазнају још вишенека посете и седећу интернет адресу

http://www.nasiljenemaopravdanja.org/o-nasilju.html

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s