e-насиље

Posted: 16. децембра 2012. in Активности

Насиље преко интернета представља ситуације кад је дете или тинејџер изложено нападу другог детета, тинејџера или групе деце, путем интернета или мобилног телефона.

Електронско насиље укључује било какав облик слања порука путем интернета или мобилних телефона. Има за циљ повређивање, узнемиравање или било какво друго наношење штете детету које не може да се заштити од таквих поступака. Појављује се у облику текстуалних или видео порука, фотографија или позива. Програм пројекта “Школа без насиља” који се спроводи у нашој школи од 2009. године бори се и против ове врсте насиља.

У прилогу можете прочитати савете за препознавање и спречавање електронског насиља у вашем окружењу. О улози школе у спречавању електронског насиља прочитајте у посебном прилогу.

Постоје две врсте насиља преко интернета: директан напад и напад преко посредника.

Директан напад догађа се кад малолетник: шаље узнемирујуће поруке мобилним телефоном, е-маилом или на четуукраде или промени лозинку за е-маил или надимак на чету објављује приватне податке или неистине на чету, блогу или интернет страници
шаље узнемирујуће слике путем е-маила или ММС порука на мобилном телефону
поставља интернет анкете о жртви шаље вирусе на е-маил или мобилни телефон
шаље порнографију и нежељену пошту на е-маил или мобилни телефон
лажно се представља као друго дете. Насиље преко посредника догађа се кад починитељ напада жртву преко треће особе, која тога најчешће није свесна.

На пример, неко дете дозна лозинку другог детета за његову е-маил адресу или надимак на чету. Тако с његове е-маил адресе може слати узнемирујуће поруке његовим пријатељима, остављати непримерене поруке на блогу, чету или форуму. Свима се тако чини да је жртва заправо та која чини лоше ствари. Може се догодити да се другари посвађају с њим/њом, администратор искључи његов/њен надимак или е-маил адресу, родитељи се наљуте на њега/њу или буде кажњен/а. Они су посредници у злостављању, а тога нису ни свесни. Починилац може ставити оглас сексуалног или провокативног садржаја у име жртве са њеним бројем мобилног телефона или адресом. На тај начин дете може да доживи многе непријатности и да се нађе у опасности.

Напад преко посредника најопаснија је врста насиља преко интернета јер често укључује одрасле, међу којима има много људи са лошим намерама.

Без физичког контакта са публиком, деца и млади теже виде и разумеју штету коју њихове речи могу нанети. Школски трачеви нађу свој пут до блога и жртва трача осећа да је у рукама непознатог интернет нападача. Шта све обухвата такав облик насиља?

Међувршњачко насиље путем интернета укључује подстицање групне мржње, нападе на приватност, узнемиравање, ухођење, вређање, несавестан приступ штетним садржајима те ширење насилних и увредљивих коментара. Може укључивати слање окрутних, злобних, каткад и претећих порука, као и креирање интернет страница које садрже приче, цртеже, слике и шале на рачун вршњака.

Такво насиље се, надаље, односи и на слање фотографија својих школских другова те тражење осталих да их процењују по одређеним карактеристикама, односно да гласају за особу која је, на пример, најружнија, најнепопуларнија или најдебља у школи. Деца каткад на одређеној популарној интернет страници траже од осталих да наведу особу коју највише мрзе те да о њој напишу неколико речи, а све с циљем да жртву осрамоте пред што већим бројем људи. Насиље на интернету укључује и „проваљивање“ у туђе е-маил адресе те слање злобних и неугодних садржаја другима.

Насиље међу вршњацима све чешће се односи на неколико облика комуникације, укључујући звук, слике, анимације и фотографије. Електронско насиље се најчешће изводи облицима комуникације у којима идентитет починитеља може бити скривен. Недостатак социјалних и контекстуалних назнака, као што су говор тела и тон гласа, може имати мноштво последица: нема опипљиве, афективне повратне информације о томе да ли је понашање преко интернета проузроковало штету другоме.

Анонимност починитељима насиља преко интернета даје осећај да некажњено могу не поштовати социјалне норме и ограничења, што резултира већ наведеним понашањем.

 

7 златних правила

can-stock-photo_csp2612981

за сигурно chat-овање и СМС-дописивање

1. Никад немојте давати податке ни фотографије о себи, својој породици  и пријатељима, јер се могу злоупотребити.

2. Имајте на уму могућност лажног представљања.

3. Не примајте на поклон допуне за мобилни од непознатих јер ће они засигурно тражити нешто заузврат.

4. Немојте писати ништа чега бисте се стидели ако то прочитају ваши пријатељи у школи или у комшилику, не шаљите фотографије које не бисте желели показати другима.

5. Нисте ви криви због тога што вам прете и вређају вас. Затражите помоћ од старијих чак и кад мислите да сте учинили нешто недопуштено.

6. Немојте избрисати с мобилног податке и фотографије које вам је неко послао јер ће помоћу њих полиција лакше пронаћи особу која вам прети.

7. Никад немојте ићи сами на састанак с особом коју сте упознали путем мобилног, на chat-у или путем блога.

Више о овоме можеш сазнати ако погледаш и прочиташ e-nasilje_poster

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s