Вршњачко насиље на интернету

Posted: 4. марта 2014. in Активности

Насилно понашање у данашње време прелази границе физичког окружења и постаје један од већих проблема у  интеракцијама деце и младих на интернету. Тако је и вршњачко злостављање добило своје ново лице у виду сајбер злостављања.

Вршњачким насиљем путем интернета назива се: подстицање групне мржње, напади на приватност, узнемиривање, праћење, вређање, несавестан приступ штетним садржајима и ширење насилних и увредљивих коментара. Оно може укључивати још и слање окрутних, злобних, некада претећих порука, као и креирање интернет страница које садрже  приче, цртеже, слике и шале на рачун вршњака.

Такво  насиље, се односи и на слање/постављање фотографија својих вршњака и тражење осталих да их процењују по одређеним карактеристикама, односно да гласају за особу која је, нпр. најружнија, најнепопуларнија или најдебља у школи. Деца каткад на одређеној популарној интернет страници траже од осталих да наведу особу коју највише мрзе те да о њој напишу неколико речи, а све с циљем да жртву осрамоте пред што већим бројем људи. Насиље на интернету укључује и “проваљивање” у туђе е-маил адресе те слање злобних и непријатних садржаја другима.

Насиље међу вршњацима све чешће се односи на неколико облика комуникације, укључујући звук, слике, анимације и фотографије. Cyberbullying се најчешће изводи облицима комуникације у којима идентитет починиоца може бити скривен. Том приликом починилац (не ратко су то управо најмлађи, деца и тинејџери) нема опипљиве,  повратне информације о томе да ли је и колико његово понашање преко интернета проузроковало штету другоме.
Анонимност починиоца насиља преко интернета даје осјећај да се некажњено могу не поштовати социјалне норме и ограничења, што резултира већ наведеним понашањем.

Међутим, то НИЈЕ ТАЧНО!

Шта каже закон?

Права и слободе детета заштићени су на нивоу целокупне међународне заједнице доношењем Конвенције о правима детета. Она би децу требала штитити и од злоупотреба којима су изложена на интернету. Ако то посматрамо кроз примере злоупотребе на блоговима, посебно треба нагласити члан 16. Конвенције о правима детета, који каже: »Дете неће бити подвргнуто самовољном и незаконитом мешању у његову приватност, породицу, дом или дописивање, нити незаконитим нападима на његову част и углед», а став 2. истога члана говори: «Дете има право на законску заштиту против таквог мешања или напада».

IP адреса – „лична карта“ рачунара на интернету

О насиљу на интернету можеш сазнати и на

http://internetbezbednost.weebly.com

http://e-bezbednost.rs/facebook-2

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s