Малтретирање на интернету

Posted: 6. фебруара 2015. in Активности

Малтретирање није више појава коју можемо срести само у стварном свету. Нови видови комуникације донели су својим корисницима бројне предности: једноставнију комуникацију са пријатељима који не живе у истом месту, брзо и лако долажење до информација, прилику за квалитетну и јефтину забаву. Нажалост, у онлајн свет преселило се и малтретирање, које се некада најчешће одвијало у школском ходнику, у учионици, на игралишту, а које је попримило нове облике у оквирима виртуелног света.

Пуно је покушаја да се прецизно дефинише малтретирање у виртуелном свету  (у енглеском језику често се срећу термини cyberbullying, online bullying, electronic bullying, digital bullying, internet bullying, e-bullying), али се сви слажу у томе да се малтретирањем у виртуелном свету сматра намерно, понављано и непријатељско понашање једне или више особа усмерено на наношење штете другоме, а кроз употребу интернета, интерактивних технологија или мобилних телефона.

Погледајте филм TAGGED https://www.youtube.com/watch?v=TtEGAcLBTTA који је део програма Владе Аустралије за заштиту деце и младих од сајбер насиља. Овај филм је 2012. године награђен златном медаљом на Светском Фестивалу медија у Хамбургу, и сребрном медаљом у Њујорку, на Фестивалу чије су престижне награде за телевизију и филм.

Tекст преузет са : www.kliknibezbedno.rs

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s