Сајбер буквар

Posted: 16. марта 2016. in Активности

У уторак, 15.3.2016. Теленор фондација је организовала догађај САЈБЕР БУКВАР у Сава центру за ученике 5. и 6. разреда.  Заједно са партнером – компанијом Хуаwеи и уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства унутрашњих послова и УНИЦЕФ-а, Теленор фондација је омогућила присутним ученицима петог и шестог разреда основних школа да се боље упознају са правилима доброг и безбедног понашања на интернету.

сајбер буквар

Велики број звезда из света музике, телевизије и спорта, међу којима су били и Ајс Нигрутин и младе Yоutube звезде „Yasserstain“ су кроз музику и скечеве објаснили ученицима колико је важно сачувати приватност на друштвеним мрежама, шта се крије иза лажног представљања и колико је заиста опасан „хејт“. Под паролом: Мисли пре него што постујеш, не веруј свему што је написано, певачица Сара Јовановић и глумац Бојан Ивковић су све присутне спровестли кроз приче о „лајковању“, „емотиконима“ и другим појмовима из Сајбер буквара намењеног најмлађим корисницима друштвених мрежа.

Сајбер буквар се надовезује на иницијативу „Зауставимо дигитално насиље“ која је усмерена на промовисање квалитетних, едукативних и забавних садржаја на интернету, али и на континуирано подизање свести о постојању дигиталног насиља, као и ширењу знања о томе како да се заштитимо од њега.

Свесни утицаја Фејсбука на децу и његову свеприсутност, Теленор Фондација је са партнерима креирала Фејсбук страницу „Бирај речи, хејт спречи“, са циљем да се путем активирања на друштвеним мрежама деца охрабре да промовишу и шире позитивне поруке и квалитетне садржаје на интернету и, уједно, дигну глас против насиља. Активацијом СОС платформе која је доступна на овој Фејсбук страници жртвама и сведоцима дигиталног насиља је омогућемо да насиље пријаве и спрече у реалном времену и добију неопходну помоћ стручњака – онлајн.

На овом догађају било је и наших 80 петака и шестака у пратњи Ане Ћирјанић,педагога, Јелене Станић, психолог и наставника Мирјане Новаковић, Валерие Вујовић, Игора Војновића и Александре Даниловић. Како је све изгледало, можете погледати и ви на следећим видео клиповима.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s